Legendák, akik ma is velünk élnek

Kunszentmárton az alföldi települések között egy dinamikusan fejlődő kisváros volt az 1920-as, 1930-as években. A parasztpolgári létből felemelkedő polgári világ olyan tehetséges embereknek, géniuszoknak nyitott szabad utat a kibontakozásra, akik nem csupán a helyi közösségekből tűntek ki, hanem országos és nemzetközi hírnévre is szert tettek.
Útravalóul az alföldi táj szépségét, a Körös-folyót övező galériaerdők emlékét, az itt élők mentalitását, gondolkodását, szorgalmát vitték magukkal a hírnévhez vezető útra.
Bozsik Kálmán műfazekas mester kerámiáinak gazdag motívum és formakincse a vidék archaikus népi ornamentikájából is táplálkozott.
Ez az a táj, amelyről Szabó Gyula színművész csak elérzékenyülve tudott mesélni. Az általa megformált számos színházi és filmes karakternek gyakran az itt élő emberek szolgáltak mintául. Ez az a vidék, amely Fekete István írót a Kele, a Lutra és a Csí regényei megírására ihlette, ahol a törekvés, az akarat és a felemelkedés vágya csodás dolgokat teremtett.
Kiállításunk célja, hogy megmutassuk, egy kisvárosi közegben is születhetnek sikertörténetek. A kiállításban felvonultatott géniuszok példái a tehetség és a szorgalom diadalai, és e mögött ott rejtőzik az a miliő, amely táptalajául szolgált megannyi tehetséges művész, sportoló, mérnök, orvos, tudós pályafutásának. Ez a kiállítás fő üzenete, amely a kishitűségnek és a középszerűségnek üzen hadat, reményt és mintát adva a jövő generációinak.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum új időszaki kiállításának megnyitójára.
Megnyitó:
2023. MÁRCIUS 23., CSÜTÖRTÖK 17:00
A kiállítás megtekinthető 2024. szeptember 28-ig,
a múzeum nyitvatartási idejében.
A kiállítás a Magyar Géniusz Program támogatásával jött létre.